Over Ann's Hoeve

Inleiding
De boerderij, het hoofdgebouw van de hoeve Grote Muizenberg, is gebouwd in 1803 (waarschijnlijk met gebruikmaking van onderdelen van een veel oudere voorganger) en verbouwd in 1882 en later. De boerderij bestond oorspronkelijk uit een woon- en een bedrijfsgedeelte. Tegenwoordig (1999) niet meer als boerderij in gebruik.

Omschrijving
Hoofdvorm en materialen In baksteen opgetrokken eenlaags pand onder een rieten zadeldak. Gepleisterde plint, gesmede ankers.

De voorgevel bevat links het bedrijfsgedeelte (1882), onder andere herkenbaar aan deels dichtgezette korfboogvormig afgesloten dubbele deuren. Rechts het symmetrisch opgezette woongedeelte, ontsloten via een centraal geplaatste deur met aan weerszijden zesruits schuifvensters voorzien van luiken.

De linkergevel heeft centraal een deur met daarboven een luik, verder stalvensters. De rechtergevel bevat verschillende vensters, waarschijnlijk uit 1882; oorspronkelijk waren er slechts twee kleine vensters op verdiepingsniveau. Verder is de gevel voorzien van jaartalankers (1803) en ankers met initialen van de opdrachtgeefster, CO (Cornelia Oomen).

De achtergevel vertoont een sprong ter hoogte van de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte. In het woongedeelte onder andere een venster uit 1882 en opkamer- en keldervensters (kelder voorzien van diefijzers). In het bedrijfsgedeelte onder andere twee dubbele deuren.

Het woongedeelte heeft hoofdzakelijk de oude indeling met een centrale gang en diverse kamers. Historische onderdelen zijn - afgezien van de indeling - onder andere de bedstedenwand, de kelder met troggewelfjes en de kap. De kap bestaat uit secundair gebruikte eiken krommers en grenen A-spanten uit 1803. Het bedrijfsgedeelte, dat oorspronkelijk drie-beukig was, is gedeeltelijk modern ingedeeld. Bij de verbouwing in 1882 zijn de huidige standvinken, schoren, onderslagbalken en A-spanten geplaatst.

Waardering
De boerderij van het complex Grote Muizenberg, in 1803 gebouwd met gebruikmaking van oudere onderdelen en in 1882 verbouwd, is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, als onderdeel van een boerderij op een historische huisplaats en vanwege het type langgevelboerderij; - architectuur- en bouwhistorie, vanwege het bouwtype, de gevelopbouw en de bijzondere onderdelen en constructies (eiken onderdelen in de kap, gebint- en kapconstructies uit 1803/1882, bedstedenwand, indeling voor- en achterhuis enz.); - ensemblewaarde, vanwege de visuele en functionele samenhang met de rest van het complex; - de hoge mate van in- en uitwendige gaafheid aan van de gave relatie met de rest van het erf.

Gerard Dukker

Gerard Dukker

Gerard Dukker

Gerard Dukker

Gerard Dukker

Gerard Dukker

Gerard Dukker

Gerard Dukker

Gerard Dukker